Din ce în ce mai multa lume se arată interesată și preocupată de îmbătrânirea prematură cauzată de factorii externi.

Se consideră că aproximativ 80% din îmbătrânirea facială poate fi cauzată de expunerea la soare. Deși soarele nu este singurul factor cauzator de îmbătrânire prematură, în acest articol vom discuta despre el.

Există două componente care trebuie luate în calcul când analizăm îmbătrânirea pielii: o componentă intrinsecă și una extrinsecă. Intrinsec inseamnă bagajul (predispoziția) genetică. Extrinsec, sunt factorii externi cum ar fi fumatul, nutriția necorespunzătoare, alcoolul în exces și expunerea la soare.

Aspectele clinice ale expunerii la soare sunt pistruii, lentiginele, ridurile, petele hiperpigmentare și depigmentare cunoscute sub numele de hipomelanoză gutată. Pielea are elasticitate scăzută, este atrofică (subțire), uscată, cu arii vasculare și keratoze. Acest impediment poate fi tratat cu ajutorul lampii Wood, a unei lumini albastre sau a unei camere cu sistem (filtru) UV.

Îmbătrânire cauzată de expunerea solară

Riscul expunerii intempestive la soare nu derivă numai din aspectul îmbătranit al pielii ci și din asocierea acestor leziuni cu cancerele de piele.

Aspecul microscopic al tegumentului expus UV se prezinta în schimbări ale matricei de colagen și fibre elastice (fibre rupte, matrice cu multiple defecte în structura de elastină) precum și în turnover-ul ciclului celular, care este încetinit. Leziunile extinse și severe pot fi precursoare pentru cancerele de piele.

Prevenția

Folosirea cremelor de protectie solară SPF 50+, a hainelor protectoare, evitarea expunerii la soare între orele 10.00 - 16.00 trebuie sa intre în rutina zilnică de îngrijire.

Tratament

Îmbunătățirea sau chiar îndepărtarea îmbătrânirii pielii datorită expunerii la soare se efectuează prin multiple metode de tratament care sunt la îndemâna specialistului dermatolog.Acestea sunt : microneedling (Dermapen™), mezoterapie, peelingurile, laser, azot lichid. Cea mai potrivită metodă pentru rezolvarea problemei dvs. rămâne de stabilit în urma consultului dermatologic, când se analizează petele dermatoscopic sau cu ajutorul Reveal Imager™, și în functie de profunzimea și întinderea lor se vor discuta metodele de tratament. Liniștitor pentru dumneavoastră este faptul ca există soluții!

SUS